Menestystarinan alku


Kun ostat Kellogg-tuotteita, et varmaankaan mieti, miksi niiden nimi on Kellogg's tai miten kaikki alkoi. Meidän täytyy palata ajassa yli sata vuotta taaksepäin, jotta löydämme alun sille, mikä nykyään tunnetaan yrityksenä, nimeltä Kellogg.

Kaikki alkoi kaupungissa nimeltä Battle Creek Michiganissa, Yhdysvalloissa, kansainvälisesti tunnetussa parantolassa "The San" (jota nykyään kutsuttaisiin kylpyläksi/hoitolaksi). Täällä vieraille tarjottiin kuitupitoista kasvisruokaa, jonka rasvapitoisuus oli alhainen ja lisäksi paljon liikuntaa ja raitista ilmaa. Parantolassa kävi julkisuuden henkilöitä, kuten Henry Ford, Thomas Edison ja Johnny Weismüller. "The San" oli molempien Kellogg-veljesten työpaikka. Siellä he mm. kokeilivat maissipohjaisten tuotteiden tarjoamista parantolan asiakkaille.

Kellogg’sin maailmankuulu Corn Flakes syntyi itse asiassa sattumalta

Veljekset kokeilivat eri ratkaisuja tuotantoon ja ottivat suuren edistysaskeleen, kun he päättivät valssata keitettyjä vehnänjyviä.

Vuonna 1894 veljesten huomio kiinnittyi erään kokeen aikana muualle, ja he unohtivat vehnän, joka parhaillaan oli kiehumassa. Palattuaan he valssasivat vehnän kuten tavallista – mutta tulos oli erilainen kuin ennen. Suuren levyn sijaan saatiin pieniä hiutaleita, ja kun ne paahdettiin, niistä tuli kevyitä ja rapeita. Hiutaleet keksittiin näin.

Kellogg-veljekset alkoivat tarjota keksintöään parantolan asukkaille, jotka rakastivat rapeita hiutaleita. Asukkaiden lähdettyä parantolasta monet heistä ottivat yhteyttä veljeksiin, koska halusivat ostaa heidän hyviä hiutaleitaan. Tämän kysynnän takia John Harvey Kellogg alkoi tuottaa niitä parantolassa ja perusti yhtiön nimeltä "The Sanitas Food Company". Hänen veljensä Will Keith Kellogg ryhtyi sen varatoimitusjohtajaksi, mutta jatkoi samalla hiutaleiden kehittelyä. Hän tutki myös muita viljalajeja, kuten maissia, jota hän keitti maltaiden, sokerin ja suolan kanssa. Maissista syntyi vuonna 1898 se Corn Flakes, jota syömme nykyään.

Kellogg Company perustetaan

Vuonna 1902 Will Keith Kellogg halusi perustaa oman yhtiön myymään Kellogg’s Corn Flakesia. Toiminnan saaminen käyntiin vei neljä vuotta, koska tulipalo tuhosi perheen The San -nimisen parantolan. Will Keith Kellogg joutui auttamaan veljeään sen uudelleenrakentamisessa. Kellogg’s Corn Flakesin tuotanto alkoi 1. huhtikuuta 1906 hänen omassa yrityksessään nimeltä The Battle Creek Toasted Corn Flake Company – joka nykyään tunnetaan nimellä The Kellogg Company. Uusi aamiaisruoka herätti suurta kiinnostusta, ja Battle Creekissä oli tähän aikaan peräti 42 kilpailevaa yhtiötä, jotka valmistivat aamiaishiutaleita.

Selvitäkseen tästä kovasta kilpailusta Will Keith Kellogg pani nimikirjoituksensa kaikkiin pakkauksiin, jotka lähtivät tehtaalta. Se takasi kuluttajille, että kyse oli hyvälaatuisesta alkuperäistuotteesta. Jos katsot Kellogg’s-pakkauksia nykyään, hänen allekirjoituksensa on yhä mukana. Siitä on tullut Kellogg’sin logo.

Aamiaishiutaleet lyövät itsensä läpi

Ladies Home Journal -lehdessä vuonna 1906 ilmestynyt koko sivun mainos pani Kellogg’sin toiminnan ylösalaisin. Mainoksessa kehotettiin kaikkia perheenäitejä kysymään Kellogg’sin tuotteita kaupasta, ja he noudattivat neuvoa. Myynti nousi 33 pakkauksesta päivässä 2 900 pakkaukseen - päivässä! Vuonna 1909 myynti oli noussut yli miljoonaan pakkaukseen vuodessa.

Kellogg oli eräs ensimmäisistä valmistajista, jotka painoivat ravitsemustiedot, valmistusaineet ja tuotetiedot elintarvikepakkauksiinsa.

Vuonna 1923 yhtiöön palkattiin Mary Barber. Hän loi ravitsemusosaston, joka kehitti reseptejä ja välitti ravitsemustietämystä kuluttajille ja opettajille.

Seuraavina vuosina Kellogg’s perusti tehtaan Australiaan, ja vuonna 1934 yhtiö saapui Eurooppaan, missä ensimmäinen tehdas aloitti tuotannon Manchesterissa.

Lisääntyneiden taloudellisten resurssien ansiosta Will Keith Kellogg saattoi vuonna 1930 perustaa W. K. Kellogg Foundation -nimisen säätiön. Säätiö toimii yhä aktiivisesti, ja se on koko ajan ollut täysin erillään Kellogg'sin liiketoiminnasta. Säätiön tavoitteena on auttaa ihmisiä auttamaan itseään rahoittamalla terveys-, koulutus- ja maanviljelysprojekteja. Nykyään Kellogg's-tuotteita myydään  yli 180 eri maassa.  

Vuonna 1929 Kellogg’s aloitti Pohjoismaissa, ja seuraavina vuosikymmeninä siitä kehittyi alueen suurin aamiaishiutaleiden valmistaja. 23 vuotta Kellogg's Corn Flakesin keksimisen jälkeen hiutaleet tulivat Tanskan markkinoille. Vuonna 1929 Kellogg's Corn Flakesia sai ensi kerran ostaa tanskalaisista kaupoista.

Corn Flakesin tuotanto Tanskassa

1950-luvun alussa Kellogg's ei enää ollut ainoa, joka valmisti suosittuja aamiaishiutaleita. Svendborg Boghvede- og Havremølle aloitti Corn Flakesin tuotannon jo vuonna 1951. Tästä "kilpailijasta" tuli 10 vuotta myöhemmin osa Tanskan Kellogg's Corn Flakesia, mutta jo vuonna 1957 Kellogg's oli perustanut Tanskaan ensimmäisen oman Corn Flakes -tehtaansa.  Tuotanto alkoi Nørrebron Heimdalsgade-kadulla sijainneessa tehtaassa. Siellä valmistetaan nykyään Kellogg's Corn Flakesia ja Kellogg's Rice Krispiesiä.

Kellogg hankki osake-enemmistön nykyaikaisesta myllystä, joka rakennettiin Svendborgin Østre Havniin. Se työllistää 135 henkeä. Kaksi vuotta myöhemmin Kellogg hankki loputkin osakkeet, ja Svendborg Boghvede- og Havremølle muutti nimekseen Nordisk Kellogg's A/S.

Samana vuonna Kellogg lopetti toiminnan Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Kellogg's Corn Flakes valmistettiin näille kaikille markkinoille tästedes Svendborgissa.

Vuonna 1988 Svendborgin mylly vietti satavuotisjuhliaan Pohjoismaiden suurimpana aamiaishiutaleiden tuottajana. Samana vuonna tehdas valmisti päivittäin 90 000 kiloa Corn Flakesia koko Euroopan aamiaispöytiin.

Myynti ja markkinointi erotetaan tuotannosta 

1980-luvun lopussa myynti ja markkinointi erotettiin tuotannosta ja siirettiin Glostrupiin. Yhtiöllä oli nyt vastuu koko Pohjoismaista. Vuodesta 1987 alkaen perustettiin myyntikonttoreita alueen eri maihin. Nykyinen tilanne on tämä: Tuotanto Svendborgissa lopetettiin vuonna 1997. Nykyään tanskalaisten syömät Kellogg's-tuotteet valmistetaan Kellogg'sin tehtaissa Britanniassa, Saksassa ja Espanjassa.

 

Dela